Kopen of toch huren?
Kopen of huren?
De voor- en nadelen op een rij
De keuze tussen kopen of huren is niet altijd eenvoudig. Daarom zetten wij de voor- en nadelen van kopen en huren voor u op een rij. Zo kunt u beter kiezen of u gaat kopen of dat u beter kunt (blijven) huren.
Opbouwen van vermogen
Met een koopwoning bouwt u mogelijk vermogen op. Dit komt omdat de huizenprijzen op de langere termijn meestal stijgen. Als u huurt, dan profiteert u niet van een eventuele waardestijging maar loopt u ook geen risico bij een eventuele waardedaling. Daarnaast lost u uw hypotheek aan het einde van de looptijd (gedeeltelijk) af. Zo heeft u bijvoorbeeld tijdens uw pensioen lagere maandlasten. Als u een woning huurt, heeft u tijdens uw pensioen te maken met dezelfde of zelfs een hogere huur.
Onderhoud
Met een koopwoning bent u zelf verantwoordelijk voor het onderhoud. Het bedrag dat u hiervoor opzij moet leggen, is natuurlijk afhankelijk van het type woning, de staat van onderhoud en het bouwjaar. In een huurwoning is de verhuurder verantwoordelijk voor het groot onderhoud en de onderhoudskosten. Daartegenover staat dat het in een huurwoning ook minder aantrekkelijk is om de woning naar uw wens te verbouwen. De waardevermeerdering door de verbouwing komt namelijk niet aan u toe, maar is voor de verhuurder.
Maandlasten
Bij een koopwoning kunt u de hypotheekrente voor langere tijd vastzetten, waardoor u weet hoeveel u maandelijks aan woonlasten kwijt bent. Huurt u? Dan kunnen de huurprijzen jaarlijks verhoogd worden waardoor uw maandelijkse kosten kunnen stijgen. Bij een huurwoning kunt u wel in aanmerking komen voor huurtoeslag, waardoor uw maandlasten lager kunnen uitvallen. De hoogte van de huurtoeslag is afhankelijk van uw inkomen en de huurprijs per maand. Meer informatie over huurtoeslagen kunt u vinden op www.toeslagen.nl.
Kosten voor huiseigenaren
Als huiseigenaar heeft u naast de hypotheeklasten ook te maken met de volgende uitgaven:
• Verzekeringen (overlijdensrisicoverzekering en opstalverzekering)
• Belastingen zoals gemeentelijke heffingen (onroerende zaakbelasting, waterschapsbelasting)
• Extra kosten (onderhoudskosten, servicekosten bij appartementen, hogere energiekosten als de koopwoning groter is)
• Soms ook erfpachtkosten
Minder dan 5 jaar in een woning?
Verwacht u dat u minder dan 5 jaar in een woning blijft wonen? Overweeg dan goed of kopen voor u wel de juiste keuze is. Na een periode van minimaal 5 jaar is de kans groter dat u de ‘kosten koper’ terug verdient. U kunt beter kiezen voor huren als u bijvoorbeeld voor uw werk regelmatig gaat verhuizen. Met een huurwoning verhuist u vrij eenvoudig naar een andere huurwoning, zonder al te hoge kosten. Als u vanuit een koopwoning wilt verhuizen, is het verstandiger om eerst uw huidige koopwoning te verkopen. Zo voorkomt u dubbele maandlasten.
Maak een afspraak
Tel: 026 3700342
info@leenfinancieeladvies.nl