Vind de juiste hypotheek

Alles over NHG


Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is een hulpmiddel om de banken en huizenbezitters te beschermen. Daarbij staat een speciaal staatsfonds garant als kopers hun woonlasten buiten hun schuld om niet meer kunnen betalen, bijvoorbeeld in het geval van werkloosheid, arbeidsongeschiktheid, echtscheiding of het overlijden van de partner. Door de Nationale Hypotheek Garantie krijgen de banken meer zekerheid, en geven in ruil daarvoor extra rentekorting.

Redenen om een huis te kopen met NHG

De NHG hypotheek kent veel voordelen. De belangrijkste staan hier op een rij:

Je bespaart jaarlijks 10% op je rente
De rente voor een hypotheek met NHG is gemiddeld 0,6% lager dan bij een hypotheek zonder NHG. Bij de huidige rentestand betekent dit een besparing van 10% rente op jaarbasis.

Je krijgt extra ruimte bij werkloosheid, arbeidsongeschiktheid, echtscheiding en overlijden
Als je door omstandigheden in een financieel moeilijke periode terechtkomt, zorgt de Woonlastenfaciliteit ervoor dat je een extra bedrag kunt lenen. Hiermee kun je je woonlasten blijven opbrengen. De geldverstrekker bepaalt of je gebruik kunt maken van zo’n overbruggingsmogelijkheid. Ook bepaalt de geldverstrekker onder welke voorwaarden de overbrugging plaatsvindt.

Je woont en leeft prettig
In samenwerking met het Nibud bepaalt NHG hoeveel je mag lenen. Hierdoor leen je nooit teveel en rijzen je maandlasten niet de pan uit. Wel zo prettig als je naast je lening nog geld over wilt houden voor reizen, hobby’s en uitgaan.

Eventuele restschuld wordt kwijtgescholden
Bij een NHG-lening wordt een eventuele restschuld kwijtgescholden. Bij eventuele gedwongen verkoop, blijf je zo niet met een restschuld zitten.

Je kunt bijkomende kosten meefinancieren
Je kunt van de extra kosten rond de koop van je huis, zoals overdrachtsbelasting, notariskosten, kosten voor financieel advies, taxatiekosten en kosten van NHG, meefinancieren.

Je voorkomt hoge lasten na 30 jaar
Na 30 jaar zijn je hypotheeklasten niet meer aftrekbaar bij de belasting. Om te voorkomen dat je na 30 jaar met hoge lasten kampt, verplicht NHG om minimaal 50% van de waarde van je woning af te lossen aan het einde van de hypotheek. Starters (vanaf 1 januari 2013) moeten een volledige annuïteiten e/o lineaire hypotheek sluiten.

NHG tot € 290.000,-  (extra leenruimte tot € 307.400,- indien uitsluitend besteed aan energiebesparende voorzieningen)
Voor een hypotheek met NHG geldt een aantal voorwaarden. Als u een woning koopt, kunt u een hypotheek met NHG afsluiten als het hypotheekbedrag lager of gelijk is aan de kostengrens. Dit is het maximale bedrag dat u met NHG kunt lenen om de woning te financieren. Dit bedrag is inclusief bijkomende kosten, zoals notariskosten, borgtochtprovisie en overdrachtsbelasting. NHG rekent standaard 6% voor deze bijkomende kosten. Dit betekent dat het aankoopbedrag van uw woning, inclusief eventuele verbouwingskosten, maximaal € 290.000 mag zijn.

Voorwaarden en normen
Om voor een lening met NHG in aanmerking te komen, moet u aan alle voorwaarden & normen van NHG voldoen.

Maak een afspraak


Tel: 026 3700342
info@leenfinancieeladvies.nl

Meer contactinformatie
en openingstijden

Een hypotheek moet passen bij uw inkomen, levenswijze, toekomstverwachting en gezinssamenstelling